Digital legitimering og signering via BankID har gjort prosessen med å søke forbrukslån både raskere og enklere. De aller fleste långivere på det norske markedet støtter idag BankID, med noen få unntak.
Som et resultat kan du signere gjeldsbrev både på mobil og laptop, uten å måtte besøke banken.
Hva er BankID?
BankID er en digital metode for identifisering og legitimering av en person. Det er i dag den mest brukte digitale identifiseringsmetoden i Norge med godt over 4 millioner brukere.
Systemet ble i utgangspunktet utviklet for identifisering og innlogging i nettbanker og offentlige tjenester, alle landets banker bruker BankID. De siste årene har også private aktører også tatt i bruk BankID.
Du kan idag bruke BankID for alt fra å logge inn på Altinn til å signere kontrakter og legge inn bud på en bolig, uten at du trenger å fremvise noen legitimasjon eller sende over signerte papirer til mottaker.
En signatur gjort med BankID er juridisk like bindende som en signatur på papir.
I dag har BankID den høyeste sikkerhetsnivået i landet, så det skal være trygt for deg som bruker å benytte deg av tjenesten.
BankID fungerer ved at du identifiserer deg med ditt fødselsnummer, en engangskode som du får enten fra en kodebrikke/-kort eller som sendes deg via SMS, samt et personlig passord som du oppretter når du aktiverer din BankID.
Slik bruker du BankID for å søke om forbrukslån
For banker og andre långivere som ikke har et godt utbygd nettverk av filialer, er BankID en viktig tjeneste. Bankkunden slipper å sende papirdokumenter med krav om legitimering.
Tidligere tok det ofte én uke (om ikke lenger), fra gjeldsbrevet ble bestilt, til pengene stod på konto.
Når du i dag søker om et forbrukslån eller en annen type lån uten sikkerhet, foregår hele prosessen på nett som beskrevet under.
- Du fyller ut et søknadsskjema på bankens nettside som banken heretter behandler. Normalt innbefatter dette at banken foretar en kredittsjekk av deg.
- Basert på din kredittscore avgjøres det om banken kan innvilge deg et lån – og til hvilken rente. Du får deretter tilsendt et lånetilbud på epost, med en link til din personlige låneavtale på bankens nettsider.
- Når du har lest og akseptert låneavtalen, identifiserer du deg selv og gjør en digital signering med din BankID.
Banken er lovpliktig å foreta en identifikasjonskontroll av deg som kunde, for å motvirke hvitvasking.
Banken må i tillegg få en juridisk gyldig signatur fra deg på gjeldsbrevet, slik at de kan tvangsinndrive pengene i tilfelle du misligholder lånet.
Både legitimasjonskontrollen og den juridiske signeringen foretas i én operasjon med BankID, og dette registreres umiddelbart i bankens system.
Saksbehandlingstiden fra du søker om lånet til pengene blir utbetalt til din konto kan dermed reduseres til bare noen få timer. Som oftest får du lån utbetalt på dagen dersom du søker før klokken 12.
Normalt vil du ha pengene tilgjengelig på konto samme eller neste virkedag.
På mobil
Tiden da du bare kunne bruke BankID på laptop eller desktop datamaskin er heldigvis for lengst forbi, og alle mobiloperatører støtter i dag BankID på mobil.
Ved å ha BankID på mobil slipper du ergre deg over å ha glemt kodebrikken eller huske på hvor du la den sist. Mobilen har man som regel med seg overalt og spesielt i tilfeller der man skulle ha behov for BankID. Det er like sikkert å benytte som kodebrikke/-kort.
I stedet for å bruke kodebrikken/-kortet for signering dukker det opp et vindu på mobilen hvor du får beskjed om å bekrefte et referanseord (som skal være det samme som på nettsiden du er inne på) og trykke ok.
Når dette er bekreftet må du taste inn din ID-pinkode. Da forsvinner vinduet med BankID fra mobilen og du er logget inn eller har bekreftet signeringen.
BankID på mobil er gratis å benytte i de aller fleste tilfeller, men sjekk med din teleoperatør og bank om de tar betalt for bruken. Ett unntak er de som mottar tekstmeldinger i utlandet, eller kjøper datapakker for å få tilgang. Under normale forhold sender mobilen din 2-3 tekstmeldinger til BankID for å fullføre en innlogging eller elektronisk signering.
Fordeler med elektronisk signering ser du i denne videoen
Slik skaffer du deg BankID
Hvis du ikke har BankID fra før, er det heldigvis enkelt å bestille. Aldersgrensen for å få BankID er 13 år og man må ha et kundeforhold i en norsk bank.
For de fleste banker må man være over 15 år for å motta brikken eller kodekortet, men enkelte banker tilbyr denne muligheten allerede fra 13 år. Kun et par banker stiller krav til 18-års aldergrense.
Det stilles forøvrig ikke krav om at kontoen faktisk må være i aktiv bruk. I tillegg må du ha legitimert deg overfor banken som skal utstede BankID. Kontroll av legitimasjon gjennomføres når man blir kunde i banken, og vil derfor ikke være et krav på bestillingstidspunktet.
Har du tilgang til nettbank i banken som skal utstede din BankID?
Du kan vanligvis bestille brikken direkte gjennom nettsidene, og fastsette PIN koden. Vanligvis tar det ikke mer enn to dager før brikken ankommer via posten, og er klar til bruk.
Tips: Les mer om BankID.
Verdt å vite
- Husk at BankID er privat. Det er din digitale legitimasjon. Passordet du benytter må du derfor ikke dele med andre. Lag et passord som du kun benytter til denne tjenesten. Det bør inneholde både bokstaver, tall og gjerne et tegn og være på minst 8 tegn. Om passordet ditt kommer på avveie kan du i verste fall bli utsatt for identitetstyveri.
- Før var det vanlig at alle avtaler ble underskrevet med penn på papir. I dag kan du benytte deg av BankID som blir din digitale signatur på avtaledokumenter. Dette gjør det meste både tidsbesparende og enklere.
- BankID er gyldig i to år, men blir automatisk fornyet av banken.
- Du kan benytte en og samme BankID på tvers av banker. På nesten alle offentlige nettsider kan du benytte deg av tjenesten for å logge deg sikkert inn, som for eksempel NAV, Helsenorge og Skatteetaten. BankID blir også benyttet ved elektronisk budgivning, betaling hos nettbutikker, identifisering på nettsider som Finn.no og lignende.